[edició 2000]   [altres edicions: www.enespiral.net ] [enespiral@correu.vilaweb.com ]

En espiral Immersió en espiral - cliqueu aquí

Edició 2000

Fragments
ConnexionsDivagacions

Espiral d'espirals (antologia)

Xarxa en espiral: www.enespiral.net

Contacte:enespiral@correu.vilaweb.comFragments

Fragment 1: Deleuze sobre Delaunay


Divagacions

El pelícano, o unas navidades entre los baga

El pelícano, o unas navidades entre los baga - Fantàstic conte real de l'antropòleg Ramon Sarró i Maluquer, un narració multicultural nadalenca.

El viernes 24 de diciembre me encontraba yo en el poblado baga de Mare, preparándome para la comida del sábado 25, que iba a celebrar con mis amigos bagas papá Arafán, papá Robert, frère Kande, frère Lamín alias "Le Pountch", Abu, su inseparable y ejemplarmente noble León "pata de palo" (que iba a casarse pronto con Marie Anne, hija de papa Robert y hermana de la bellísima Mariana), maître Jean (el profesor borrachín de la escuela local) y algún que otro baga más. Pero preparar una comilona en el país baga no es cosa evidente: hace falta carne. Y la carne ni surge de la tierra ni se compra en el supermercado. La carne hay que ir a buscarla y arrancársela a la madre naturaleza: hay que cazar. (...)

Del mateix autor, en línia: El sueño de una noche de verano i Objeto y contexto. El estatus de la obra de arte africana.

Petits contes africans - En aquestes proses curtes escrites per Antoni Perarnau hi predominen la ironia i el to humorístic; llegiu, però, la invenció mítica posada en boca d'un ancià i no dubtareu que darrera els acudits enjogassats s'hi amaguen veres reflexions sobre l'humà i el diví.

Al principi fou la imperfecció; el nostre Déu nota una curiositat malsana, un neguit excessiu, i d'aquesta imperfecció en brollaren totes les coses. La resta de déus, rodons, acabats, pulcres i perfectes només feien que burlar-se del nostre Déu, i li retrien el moment de imperfecció en el qual deixà de ser Un, per esdevenir Dos. (...)

Només se n'havia fet una edició molt limitada fa més d'una dotzena d'anys.

Del mateix autor, Antoni Perarnau, en línia:El pont de l'alba, Les pluges admirables i Comprensió i experiència

D'una carícia (una aproximació a la realitat)

D'una carícia (una aproximació a la realitat) - Aquest text de Josep Ma Casasús i Rodó sobre la metàfora i el concepte no hagués estat sense l'eperó de l'obra de Gabriel Verderi, i més concretament del muntatge de Leave your message after the tone (Göteborg, Suècia). També s'hi inclou Història de D'una carícia.

sllarimImiralls srudamImadurs - Hem confrontat textos de Lou Reed , Francesc Parcerises , José Ángel Valente, i Salvador Pániquer amb un denominador comú: el mirall i l'afrontament de la maduresa. Robert Montull ens ofereix Quatre remarques a propòsit dels emmirallaments de Pàniquer , Parcerises, Valente i Lou Reed , i Josep Ma Casasús i Rodó D'una selecció (miralls madurs).

"Cesso de cantar a l'home elèctric/per lloar l'home de la paraula" - Del darrer recull poètic d'Antoni Perarnau, El pont de l'alba, són aquests versos. Hi retrobareu alguns dels seus pols creatius:la infantesa, la tensió entre raó i passió, les imatges del viure quotidià ... tot plegat entreteixit amb el de l'experiència religiosa.

"És de nit quan sento el cant/ de moltíssimes lluernes/ (és de nit que hi veig clar), / oh lluna, fes-me complet/ amb un buf de llum eterna."

"Pensaments estranys: no sé/si mai seré res més que un nen/ de sis anys". (Versos d'un meravellós poema dedicat al Seat 850).

"La clara raó de tot / no la tinc; si la tingués no la creuria,/ opto pel llot de la vida, per l'olla bullent/d'això què ens passa, a tots, fins al míser amic/que espera que la blanca mà d'un àngel, /que espera que el foc roent d'unes urpes,/ l'acaronin, li llevin la pell i les entranyes."

"Canto la taverna i la plaça/ i l'esglèsia on es reclou, discreta, /l'esperança."

Del mateix autor, Antoni Perarnau, en línia:Petits contes africans, Les pluges admirables i Comprensió i experiència

Comentaris a propòsit del web 'Walter Benjamin Research Syndicate'

Tot presentant alguns dels materials inclosos en aquest web exemplar, s'apunten vies d'investigació en el si de Projecte Objecte.

Record i al·legoria i L'aproximació de Paul de Man al debat de l'al·legoria

D'un treball més extens d'Ernest Weikert sobre Walter Benjamin, hem extret aquests dos fragments, els quals esbossen sintèticament les línies de força de la discussió estètica sobre el símbol i l'al·legoria. Es troben dins de Projecte Objecte.

Nota breu sobre el mirar de Klee i Benjamin

Text curt, i final del petit homenatge.

El sueño de una noche de verano

Ramon Sarró i Maluquer explica i comenta la comèdia de Shakespeare a partir del seu peculiar i ampli bagatge:poemes renaixentistes, manuscrits de la biblioteca del seu avi, apunts del seu treball de camp entre els baga a l'Àfrica, les teories de Victor Turner, acudits sobre el polvo del Rocio...

Homenatge a José Ángel Valente

Presentació dinàmica d'un poema de El fulgor. A Espiral d'espirals ja havíem inclòs una prosa breu de No amanece el cantor.

Comprensió i experiència

Text d'Antoni Perarnau en clau ensems filosòfica i de quotidianitat, entrelligant el conceptual i el vital; en definitiva, un text savi, molt proper als ritmes de cada dia, com la seva poesia (vegeu del mateix autor les edicions digitals de Les pluges admirables i El pont de l'alba, així com Petits contes africans .)

Silenci (TAI 5)

Absència, silenci, vacuïtat, no-res, aquest mots orientaren les diverses activitats (Informacions, Tallers, Interaccions, Associacions Encadenades, Taller Total, etc.) del TAI 5 (Taller Artístic Interdisciplinari organitzat annualment per l'Escola d'Arts de Terrassa, el Conservatori Municipal de Terrassa i la seu terrassenca de l'Institut del Teatre). Dels epistolaris electrònics de Robert Montull i de Ramon Sarróhem sel·leccionat dos fragments tramesos durant la fase prèvia : Dos emails sobre el silenci. Són unes notes molt suggerents, i que van ajudar en bona mesura a la redacció de Semblances:presències/absències, text de Josep Ma Casasús i Rodó publicat al Quadern TAI nº 5.

Soledad a veces ...

Combinat de textos sobre fons porpra.Connexions

Walter Benjamin Research Syndicate
Walter Benjamin Research Syndicate
Aquest web es presenta con un recurs en línia dirigit a tots aquells que s'interessen per l'obra de Walter Benjamin i el desenvolupament de la seva teoria crítica. Més concretament, té la intenció de centrar-se en aspectes menystinguts en l'estudi acadèmic de Walter Benjamin.

En aquest web hi podem trobar, entre altres:

(Algun d'aquest material és l'objecte de Comentaris a propòsit del web 'Walter Benjamin Research Syndicate' , publicat a Projecte Objecte).

A més de tot el material a l'entorn de Walter Benjamin, hi ha seccions addicionals:

Scoot J. Thompson és el responsable d'aquest web que ha merescut ésser sel·leccionat per a l 'Academic Hot Top 100. Admeten col·laboracions en anglès, alemany, holandès i castellà.
Penseu que no ho hem inclòs tot en aquest índex — visiteu i exploreu el web pel vostre compte
!

Fragments of the Passagenwerk
Reading in the Ruins
Das Passagen-Werk (Projecte dels Passatges) és l'obra inacabada de Walter Benjamin, i ha assolit el rang de mite. Fou un projecte obsessiu i canviant arrossegat durant 12 anys, fins al moment del suïcidi tràgic a Port-Bou.

L'hipertext Reading in the ruins, inspirat en els Projecte dels Passatges, té dues grans virtuts. Primera : la sel·lecció de textos. No hi ha intenció d'exhaustivitat, el navegant no se sent perdut en un oceà inabastable de pàgines i vincles. Els fragments de Benjamin són curts però significatius, i els complementen citacions de Le paysan de Paris de Louis Aragon i el fonamental fragment sobre el fetitxisme de la mercaderia de Karl Marx. Segona virtut: la combinació dels textos amb el material gràfic. Les fotografies de l'època, els gravats — especialment els de Grandville, qui va plasmar visualment la cosificació de les relacions humanes en la societat capitalista — dialoguen il·luminadorament amb el contingut textual, amb l'avantatge d'una maquetació sense enfarfecs ni piruetes de disseny web: simple, elegant, funcional.
Per acabar-ho d'arrodonir, les diferents pàgines estan entrellaçades molt intel·igentment, i constitueixen un hipertext raonat i aclaridor.

Les principals portes de'entrada són:
  • The Flâneur. Diuen que hi havia qui es passejava pels Passatges amb una tortuga. El flâneur és el badoques de la multitud urbana.
  • The Feuilleton. De quan la literatura esdevé mercaderia.
  • Surrealism. Walter Benjamin desitjava que el seu pensament fos com el despertar del somni fascinant i fascinat dels surrealistes.
  • Fashion. “La moda prescriu el ritual mitjançant el qual el fetitxe de la mercaderia vol ser adorat ”; frase clau per a Projecte Objecte.
  • The Prostitute. La sagrada prostitució de l'ànima' (Baudelaire) , l'ànima-mercaderia , la prostitució i la multitud urbana.

En definitiva, tant l'antologia de textos com la sel·ecció visual fan d'aquest hipertext una introducció molt atractiva a l'obra de Walter Benjamin. Una incitació a llegir-lo.
Espiral d'espirals
Antologia d'espirals
Miscel·ània d'espirals: Cortázar, Heidegger, Jaume Casals, Jose Ángel Valente, Kafka, Esther Zarraluki, Xavi Pastor (Transformaciones).Si en trobeu més, digueu-nos-ho.
 
   


Envia els teus comentaris a  enespiral@correu.vilaweb.com