e n   e s p i r a l -[edició 2001] [altres edicions: www.enespiral.net] [ enespiral@correu.vilaweb.com ]

Xarxa en espiral (www.enespiral.net): Missió de reconeixement (antologia poètica catalana) - Obra poètica d'Antoni Perarnau- Projecte Objecte - L'armari i el flux - Art i pensament (2001-2002) - La cambra: transformacions de la interioritat

 

 

 

 

Fragments: Walter Benjamin sobre pintura xinesa
                      Kristeva sobre "jo", "nosaltres", per a vosaltres.
                      Jabès sobre mots, poesia, silenci.
                      Deleuze sobre Delaunay.

Divagacions

Apuntes para una teoría de la inversión simbólica (Apocalipse Now) - Ramon Sarró Maluquer
"En cierta manera, la Quête de Willard, su iniciación, es la búsqueda de un concepto: el horror. Un concepto para una cara hasta ahora ignota y aterradora. Una vez ha aprendido el concepto -y el aprendizaje no es intelectual, sino vivencial, como el de los secretos que se comen los bagas-, Willard puede volver a su mundo y vivir cabeza arriba, conocedor del horror en el que vive. Insistamos: no es el concepto (el "horror") el que cambiará a Willard, sino la experiencia del horror: el verdadero horror. "
De la clàssica pel·lícula Apocalipse Now emanen aquests meditatius apunts.
Que tota meditació n'obre una altra, ho demostra Comentaris a propòsit de "Apuntes para una teoría de la inversión simbólica" - Josep Mª Casasús i Rodó
Fragments i absències - Antoni Perarnau
"(...)Ser déus petits en la nit encesa, quan la tardor valenta ja enfila els cims dels arbres, per retornar-nos aquella petita veritat en forma de fulla ja morta. I l’insecte es debat en els enigmes, un insecte bell i innecessari, multicolor i nan, i trenca els límits i obre l’abisme i mor en la bellesa d’una tremenda revelació.(...)"
Publicat anteriorment al Quadern Tai , nº6
El jardin virtual. Notas sobre Internet y la experiencia liminal - Ramon Sarró Maluquer
Reflexió a partir del bagatge antropològic sobre Internet, i més concretament, sobre llocs web com En Espiral. El text té el seu origen en la correspondència amb Àlvaro.
"Mi amigo Josep Maria Casasús, filósofo de Terrassa, me dijo en cierta ocasión que tener una página web es como tener un jardín. Creo que tenía razón, y que el jardín es una metáfora idónea para comprender algunos aspectos de internet, y en especial la "liminalidad" sobre la cual querría atraer la atención del lector. En efecto, de todos los lugares de la casa, el jardín es uno de los más claramente "liminales", es un espacio "umbral" (limen, en latín) a la vez externo e interno. Uno cuida su jardín con todo el cariño del mundo independientemente de si éste será o no visitado. Por supuesto que le gusta enseñarlo a sus visitantes, pero esta no és la verdadera razón por la que lo cuida.(...)"
"El neci mira embadalit el dit ... " - Josep Ma Casasús i Rodó
La instal·lació Ara i aquí (Can Xerracan , Montornès del Vallès, febrer i març de 2001) fou una de les cristalitzacions de la dinàmica creativa de Gabriel Verderi. En són totalment deutores també aquestes línies al voltant del neci i la lluna, car foren escrites per al díptic d'aquella exposició.

Connexions

Del disc que s'autopublicat Alan Bike hem extret el conte humorístic Así me contó la Abuela que había sucedido i un malencònic blues, We cry, we feel dead, en format MP3




Poesia catalana en MP3: Porteu les vides a l'encontre (música de Baltasar Bibiloni), fragment de la Cantata de la Fosca i de la Llum , dins de la pàgina poètica d'Antoni Perarnau. També hi trobareu els poemaris Les pluges admirables i El pont de l'alba.


Walter Benjamin Research Syndicate. (Dins de En espiral 2000).
Aquest web es presenta con un recurs en línia dirigit a tots aquells que s'interessen per l'obra de Walter Benjamin i el desenvolupament de la seva teoria crítica. Més concretament, té la intenció de centrar-se en aspectes menystinguts en l'estudi acadèmic de Walter Benjamin.


L'hipertext Reading in the ruins, inspirat en el Projecte dels Passatges de Walter Benjamin, té dues grans virtuts. Primera : la sel·lecció de textos. No hi ha intenció d'exhaustivitat, el navegant no se sent perdut en un oceà inabastable de pàgines i vincles. Segona virtut: la combinació dels textos amb el material gràfic.(Més informació dins En espiral 2000).