e n
e s
p i
r a
l - [Segona
etapa] - [Edicions de la primera
etapa]
[enespiral@gmail.com ]
Xarxa en espiral (www.enespiral.net
) : Missió de reconeixement
(antologia de poemes) - Obra poètica
d'Antoni Perarnau- Projecte
Objecte - L'armari i el flux
- Art i pensament (2001-2002)
- La cambra: transformacions de
la interioritat - Ràdio Zurich
Dels
deserts i el desig Josep Ma Casasús Rodó |
Al
bell mig del desert - El
desert creix... - La
ciutat-mirall, els Solters i la Núvia - De
l'espectacular finisecular - Referències
bibliogràfiques
Les lleis objectives de l'òptica no abasten tota la realitat del miratge. En la consciència popular miratge i al·lucinació s'emparenten: el capità Haddock, fatigat, acalorat i assedegat, confon Tintin amb una ampolla segons després, es llança de panxa a la sorra, enganyat per un altre miratge.(1) Allò que és invisible des de les perspectives de l'òptica, i que lliga el miratge amb l'al·lucinació, és el desig set inexhaurible:
La lluminositat lliscant del miratge i la màgia multicolor de l'arc de Sant Martí, són ambdós fenòmens de llunyania. Però l'arc de Sant Martí no té aquest veïnatge promiscu de límits difusos amb l'al·lucinació. I això és perquè l'arc iris no ancora en el desig; el miratge i l'al·lucinació, sí. El pilot de l'avió estavellat al bell mig del desert no lluita contra l'extensió desolada de sorra o roques sinó contra l'aliança d'una part de si mateix amb la fetilleria dels miratges. És una història de seducció, en la qual poc a poc s'enfonsen les resistències. Els primers miratges elementals (grans llacs i després fortaleses i minarets, masses geomètriques de línies verticals)(3) encara no enganyen, però deixen ja una recança amarga: Més enllà dels miratges, l'horitzó potser és ric de ciutats veritables, de canals d'aigua dolça i de prats.(4) Poc a poc, però, es confonen i fusionen miratge i al·lucinació:
El miratge és un vel que el meu desig fa ballar. En aquesta història de seducció, quan cau el darrer vel, descobreixo, vençut, als peus del buit d'una desil·lusió, la nuesa del desig.
Cal parlar, doncs, del desert i els miratges. I del desig i de les seduccions. I per què cal parlar del desert? El desert creix; ai d'aquell que alberga deserts!(7) Perquè si hi ha desig, potser és que som (a) un desert. Fins i tot el desert més solitari(8) és l'escenari d'una història de seducció:
És al desert del més solitari que els miratges llisquen amb més fluïdesa cap a l'al·lucinació:
Curioses imatges al·lucinatòries, en un text poètic del pensador alemany del segle XIX, F. Nietzsche; i sorprenent afinitat amb els reclams publicitaris dels nostres temps: dàtils sucosos mossegats per blanques dents, paisatges de palmeres ballarines... És clar! Si proliferen els miratges (les seductores imatges al·lucinatòries de la publicitat) és que som al desert!
I ara, de quins deserts parlem?
La ciutat-mirall, els Solters i la Núvia Ciutat-mirall - així anomena W. Benjamin el París del segle XIX el Paris aproximadament contemporani dels miratges al·lucinatoris i del clam el desert creix nietzscheans. Tot un apartat del Llibre dels passatges de W. Benjamin recull fragments sobre la profusió de miralls al París del dinou:
Podríem dir que la ciutat-mirall sedueix amb miratges. W. Benjamin se centra, d'entre tots els racons i trets urbanístics, especialment en els passatges: ambigus, desorientadors, aquàtics i heteròclits, en part a causa dels miralls.
En aquesta descripció dels passatges, a partir de la seva llum i de l'espai, no costa reconèixer l'essència del miratge. En la seva dinàmica, per exemple: el canvi continu d'aparença, el parpelleig. En l'ambigüitat ontològica entre l'ésser i el no-ésser, des del moment que el miratge és projecció d'una imatge en l'espai buit. El parpelleig és la manera més pròpia de manifestar-se un miratge lluminositat lliscant, mirada fetillera. La ciutat-mirall és ciutat de miratges. I no hi ha miratge sense desert. Ni sense solitari desitjant. Aquest, en els textos de W. Benjamin recollint intuïcions de Baudelaire -, adopta la figura del flâneur (el passejant desenfeinat i badoca de les grans urbs).
Totes aquestes citacions estan extretes del vast conjunt de fragments observacions i citacions anomenat Llibre dels passatges. Va començar a elaborar-lo W. Benjamin l'any 1927 quatre anys després que M. Duchamp abandonés com a acabada una de les seves obres mestres: el Gran Vidre. El gas d'il·luminació dels carrers de la ciutat-mirall, del Paris de solitaris flâneurs i miratges seductors, el gas suara esmentat en el text de W. Benjamin, hi tenia un paper rellevant, en el projecte duchampnià : era metàfora, irònica i burleta, del desig. La mariée mise à nu par ses célibataires, même l'altre nom de la pintura en vidre de Duchamp -, de fet, és una descripció asèptica i desapassionada -gairebé tant com una llei òptica de la perspectiva del desig. Per això ens convida a fer-ne una (re)lectura en termes de miratge i desig. En primer lloc, situem-nos a la part inferior del díptic vitri. A l'esquerra, els solitaris desitjants, ara sota la figura dels célibataires : Solters plens de desig (eròtic, és clar). Són aquella mena de motlles, com de plomb - el qual evoca la pesantor i la rigidesa dels uniformes, i del que aquests representen: les institucions. Són solitaris que tenen el desig (el gas) encapsulat per l'ordre social. Encara a la part inferior, a la dreta dels solters, tota la maquinària irònica, absurda, burleta... dadà!- que ha de posar en moviment i transformar el desig (gasós) dels Solters. L'objectiu final és projectar-lo vers la Mariée (la Núvia), més enllà de la línia de l'horitzó la barra que divideix i uneix les dues parts del díptic. Car la Núvia regna a la part superior:
La Núvia, doncs, l'objecte del desig dels Solters, participa de l'ambigüitat, entre l'ésser i el no-ésser, de les coses reflectides als miralls dels passatges. Jeroglífic ambigu i vaporós, és un parpelleig inquiet.(17) Sempre, malauradament, entre els Solters a la Terra, la part inferior del Gran Vidre i la Núvia al Cel, la part superior hi ha la línia de l'horitzó:
Escoltem, sí, el clam de Nietzsche: el desert creix.... De quin desert parlem, però? Del de totes les ciutats-mirall: paisatges de miratges , poblats per les diverses variants del flâneur solitari. O el que mostra, a la manera impersonal dels prospectes industrials i els catàlegs comercials, l'obra de Duchamp. El Gran Vidre il·lumina aquella perspectiva del desig que és invisible per a l'òptica. A través del pensador W. Benjamin i de l'artista M. Duchamp hem descobert deserts a les urbs industrials dels segle XIX i inicis del XX. I els nostres temps més (post)moderns?
Solitud desitjant i miratge seductor són, en definitiva, els dos extrems en tensió a partir dels quals creix el desert. Guy Debord tenia un nom per a aquesta desertització: societat de l'espectacle. En ella, segons el situacionista, ens veiem abocats a l'autisme generalitzat(20), perquè el sistema econòmic fonamenta una producció circular de l'aïllament:
Retrobem un dels pols en tensió: el dels solitaris desitjants, ara adoptant la figura del productor-consumidor. A l'altre extrem, la producció de l'espectacle -del miratge:
El resultat és que, en la societat capitalista en la fase de societat de l'espectacle, els individus, aïllats, viuen una falsa vida, una vida il·lusòria - viuen en un miratge generalitzat. Són, només, consumidors d'il·lusions:
La societat de l'espectacle tal com l'analitza i critica Guy Debord ve a ser com un creixent desert, en el qual proliferen miratges (objectes, imatges, objectes-imatge...) consumits per individus cada cop més aïllats, més solitaris. Pul·lulació de miratges fins al punt d'esdevenir tot plegat un miratge gegantí. (S'estendrà el miratge per tot el desert?) La radicalitat d'aquest plantejament d'intenció revolucionària es pot il·lustrar, paradoxalment, amb una de les fites de la cultura i consciència populars: Màtrix. En aquest clàssic postmodern la dimensió desert de la societat de l'espectacle s'explicita descaradament i no pas per això genera consciència revolucionària, sigui dit això de passada. Diu Morfeo a Neo, tot mostrant-li les ruïnes del paisatge de Xicago, en el moment de descobrir que hi ha una realitat més enllà de la simulació de Màtrix:
Recordem-ho: a la pel·lícula la superfície de la terra està totalment destruïda, devastada. El desert del real. Ara bé, tot desert, des de la perspectiva del desig, té el seu miratge; en aquest cas, el món virtual generat per Màtrix. No hi falta la solitud desitjant: els éssers humans viuen confinats en cel·les, en estricte aïllament, alhora productors (de l'energia que manté la maquinària que programa la realitat virtual) i consumidors (de realitat virtual). Talment la societat de l'espectacle denunciada per Guy Debord! És suggeridor pensar que les societats industrials o post-industrials es caracteritzen per la fabricació de miratges(25). Seria això possible, perquè hi ha deserts: alberguem deserts que fan viable l'engany del miratge. És temptador conjecturar que, d'alguna manera, són els miratges -l'allau d'imatges que pretenen fascinar, les realitats virtuals que s'entortolliguen a les nostres vides, els objectes que són alhora una imatge... - els que creen el desert (ja sigui aquest, reducció de l'experiència corporal, o bé, autisme generalitzat, o encara, destrucció medioambiental o... ves a saber què!) De tot desert, des de la perspectiva del desig, emergeixen miratges. Tot miratge genera els seus deserts.
1.Hergé, Le crabe aux pinces d'or. (Tornar al text) 2.Jabés, E. Le Seuil, le Sable, 1987, Gallimard, pàg. 383. (Tornar al text) 3.Saint-Exupéry, A. de; Terre des hommes, Paris 1958, Gallimard, pàg. 173. (Tornar al text) 4. Saint-Exupéry, A. de; op.cit., pàg. 174. (Tornar al text) 5. Saint-Exupéry, A. de; op.cit., pàg. 184. (Tornar al text) 6. Saint-Exupéry, A. de; op.cit., pàg. 189. (Tornar al text) 7. Nietzsche, F. , Així parlà Zaratustra, Barcelona 1983, Edicions 62, trad.: Carbonell, M. pàg.275. (Tornar al text) 8. Nietzsche, F. , op.cit., pàg.36 en aquest cas es tracta d'una citació d'una altra part del zaratustra: De les tres transformacions; seria fecund relacionar el desert d'aquell capítol amb el que ens ocupa aquí (Entre les filles del desert). (Tornar al text) 9. Nietzsche, F. , op.cit., pàg.276. (Tornar al text) 10. Nietzsche, F. , op.cit., pàg.276. (Tornar al text) 11. Nietzsche, F. , op.cit., pàg.277. (Tornar al text) 12. Els dos darrers versos van ser afegits a l'edició del poema dins dels Ditirambes de Dionís, i es troben a Nietzsche, F. Poesies, Barcelona 1999, Quaderns Crema, trad.: Carbonell, M. (Tornar al text) 13. Benjamin, W. Libro de los pasajes, Madrid 2005, Ediciones Akal, pàg. 552 [R 1,6]. (Tornar al text) 14. Benjamin, W. op.cit., pàg. 556 [R 1,6]. (Tornar al text) 15. Benjamin, W. op.cit. pàg. 551 [R 1,1]. (Tornar al text) 16. Les descripcions del Gran Vidre les hem pres d'un dels textos que l'hi ha dedicat el poeta, i amic de Duchamp, Jean Suquet; més concretament del que es pot trobar a: [http://www.toutfait.com/issues/issue_2/Multimedia/suquet.html, Data de consulta: gener de 2006]. Aquest enllaç és molt recomanable perquè permet, a més a més, visionar el documental Voyage à travers du Grand Verre, de Dominique Lambert i Jean Suquet . (Tornar al text) 17. L'estimada com a miratge: en el fons això són l'amor cortès, l'amor platònic, etc . A les Estances de Carles Riba, publicades mentre Duchamp elaborava la seva obra, aquest motiu latent arriba a la consciència; vegeu, sinó, el poema que comença: Potser només ets l'ombra rient i fugitiva / d'un desig obstinat a habitar dins la ment (Llibre primer, 7). (Tornar al text) 18. Suquet, J. a Voyage à travers du Grand Verre, a: [http://www.toutfait.com/issues/issue_2/Multimedia/suquet1.html]. (Tornar al text) 19. Debord, G. , La société du spectacle, 1, 13 , publicat dins www.nothingness.org: [http://library.nothingness.org/articles/SI/fr/pub_contents/7, Data de consulta: gener de 2006]. (Tornar al text) 20. Debord, G., op.cit., 9, 218. (Tornar al text) 21. Debord, G., op.cit., 1, 28. (Tornar al text) 22. Debord, G., op.cit., 1, 15. (Tornar al text) 23. Debord, G., op.cit., 2, 47. (Tornar al text) 24. Els germans Wachowski prenen la frase literalment de J. Baudrillard, del seu article La precesión de los simulacros ( a Cultura y simulacros, Barcelona 1978, Editorial Kairós). El filòsof lacanià S. Zizeck va dedicar un suggeridor article al Real dins de Màtrix, traduït a la revista digital Acción paralela: [http://www.accpar.org/numero5/matrix.htm, Data de consulta: gener de 2006]. (Tornar al text) 25. No
faig més que reprendre l'afortunada expressió de l'article
de Farrés, O., Miratge de Narcís,publicat
dins d'aquest mateix Quadern TAI. (Tornar
al text) |
|